Hvad har Pomodoro og 30-timers arbejdsuge til fælles?

IIH Nordic er en af de virksomheder der har indført en 4 dages arbejdsuge. Måske er de reelt en af de eneste danske virksomheder der har indført det med succes? Deres nye arbejdsuge kan man læse mere om i sidste uges artikel fra Computerworld (og læs samtidig lidt om hvorfor en 30 timers arbejdsuge er godt for bla kreativiteten i den første lommeuld her). For at få success med en 4 dages arbejdsuge har de selvfølgelig indført en masse ‘produktivitetshacks’ (AKA nye vaner, metoder og rytmer) som gør at de kan få gennemført næsten lige så meget arbejde som før, bare på kortere tid.

Men udover at medarbejderne nu arbejder færre timer, har det nye tiltag givet andre sidegevinster: lavere sygefravær, direktøren har tabt 13 kg, og de har netop vundet arbejdsmiljøkonkurrencen Great Place to Works pris for bedste it-arbejdsplads med færre end 50 ansatte.

Photo by freestocks.org on Unsplash

En af metoderne IIH Nordic har taget i brug for at lykkedes med en 30 timers arbejde er Pomodoro.  Jeg er selv fan af Pomodoro metoden, så det er forfriskende at se en virksomhed der har indført Pomodoro som en fast del af deres arbejdsrytme.

I sin enkelhed går Pomodoro ud på at arbejde intensivt i sæt af 25 minutter ad gangen. Der er fokus på at holde pauser, også selvom det måske virker kontraintuitivt. Korte pauser i mellem de første sæt, længere pauser senere. Derudover er der fokus på at holde fokus. Sluk for telefonen, fjern distraktioner. Den sidste er den sværeste hurdle at overkomme på arbejdspladsen, hvor det åbne kontormiljø desværre har vundet frem de sidste 20 år.

Hos IIH Nordic går man synligt i “Pomodoro-mode” (blandt andet ved at tænde for en særlig lampe og tage høretelefoner på), så kollegerne ved at at de ikke skal forstyrre.

Pomodoro fungerer ikke til alt, men for mig fungerer det rigtig godt til:

  • De arbejdsopgaver du ikke magter, ikke gider, eller synes er svære. Her kan det være mere overskueligt at sige til sig selv at det blot drejer sig om 25 min, og så er du færdig! F.eks kom jeg på Uni igennem det frygtede fag “Organisation & Kulturanalyse” ved fast at læse 1 time hver dag.
  • Når du oplever “shell shock”: når du har så mange og forskelllige opgaver at du ikke ved hvor eller hvordan du skal tage hul på dem, og du pludselig sidder med 25 åbne faneblade og 3 powerpoint præsentationer. Luk for det hele og arbejd på een ting af gangen i 25 fokuserede minutter. Det virker!
  • At få afsluttet de opgaver du ellers ville have siddet og fedtet med. Perfekt for perfektionisten.

Til arbejdsopgaver der kræver mere fordybelse, (længere blogindlæg, rapporter, research), kan en justeret Pomodoro fungere rigtig godt: f.eks 2 timers fordybelse og så en længere pause.

 

Relateret: Dropbox har skrevet denne gode artikel med 5 tips til bedre effektivitet

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s